Tradycyjny schabowy z kością w panierce, podany z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Składniki:
schab z kością 2 plastry
jajko kurze 1 szt.
bułka tarta
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
tłuszcz do smażenia
ziemniaki młode 8 szt.
kapusta pekińska 1 szt.mała
marchew młoda 2 szt.
cebula 1 szt.
majonez 2-3 łyżki
Wykonanie:
Kapustę kroimy w paski centymetrowe, do pokrojonej kapusty ścieramy na dużych oczkach obrane, umyte marchwie. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz ziołowy i majonez. Mieszamy wszystkie składniki, zakrywamy i wstawiamy do lodówki. Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy zanurzamy w roztrzepanym osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane plastry schabu z kością układamy na gorącą z tłuszczem patelnię i smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz