wtorek, 9 lipca 2019

Śmietanowiec na zimno, malinowy.



Smaczny, prosty w przygotowaniu śmietanowiec na zimno w skład którego wchodzą owoce takie jak maliny, borówki amerykańskie i brzoskwinie.


Składniki:

Spód:

okrągłe biszkopty

Masa śmietankowa:

śmietana 30% 500 ml
galaretki cytrynowe 2 szt.
szklanka wrzącej wody
borówki amerykańskie 20 dag
maliny 20 dag
brzoskwinie 2 szt.

Góra:

maliny 25 dag
galaretki malinowe 3 szt.
300 ml wrzącej wody

Wykonanie:

Śmietanowiec robię w misce o średnicy 20 cm, wysokości 12 cm. Górą śmietanowca będzie spód w misce. Do miski wlewamy zmiksowane, bez pestek maliny, wcześniej zagotowane w garnczku i wymieszane z galaretkami malinowymi. Całość studzimy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. W między czasie ubijamy śmietanę i gdy jest już na 3/4 ubita stopniowo wlewamy ostudzone, rozpuszczone galaretki cytrynowe, dalej ubijając. Ubijamy do ładnego połączenia się galaretek z ubitą śmietaną. Ubitą śmietanę wstawiamy na chwilę do lodówki żeby troszkę zgęstniała. Obieramy brzoskwinie ze skórki, kroimy je w kostkę, borówki i maliny myjemy i osuszamy. Gdy masa śmietankowa lekko zgęstnieje, dodajemy do niej wszystkie owoce, mieszamy delikatnie i wlewamy całość do miski z musem malinowym. Po wlaniu masy śmietankowej całość obkładamy okrągłymi biszkoptami i wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny. Po tym czasie brzeg miski odcinamy nożem na głębokości 3 cm po całym jej obwodzie. Do zlewu wlewamy gorącej wody, tak żeby miska włożona była 3 cm nad lustrem wody. Czekamy 3-4 minuty i wyjmujemy miskę z naszym śmietanowcem. Miskę przykrywamy talerzem i odwracamy ją do góry dnem. Śmietanowiec ładnie nam wyjdzie, jeżeli będzie stawiał opór, lekko pomóżmy mu nożem. Wyjęty śmietanowiec dekorujemy według swoich upodobań.






















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz