Duszone wątróbki kacze z cebulką, podane z młodymi ziemniakami i surówką z kapusty.
Składniki:
kacze wątróbki 50 dag
cebula 1 szt.
młode ziemniaki 6 szt.
sól
pieprz ziołowy
smalec
Surówka:
kapusta pekińska
marchew
cebula 1 szt. mała
sól
pieprz ziołowy
majonez 2-3 łyżki
Wykonanie surówki:
Kapustę kroimy w drobne paski, obraną marchew ścieramy na dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki doprawiamy pieprzem ziołowym i solą, dodajemy majonez i mieszamy. Tak przygotowaną surówkę wstawiamy przykrytą do lodówki.
Wykonanie dania:
Wątróbki płuczemy w zimnej, bieżącej wodzie, wycinamy żyłki, płuczemy i moczymy w kilku wodach. Wymoczone wątróbki wkładamy na durszlak i osączamy z wody. Smażymy na gorącym roztopionym smalcu. W między czasie obieramy cebulę, kroimy w pół plastry. Cebulę solimy, posypujemy ziołowym pieprzem, mieszamy. Pokrojoną, doprawioną cebulę dodajemy do smażących się wątróbek. Smażymy do ładnego zeszklenia się cebuli. Usmażone wątróbki podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty. Danie możemy lekko udekorować zieleninką.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz