poniedziałek, 8 lipca 2019

Marynowane korniszony śremskie.



Ogórki zrobione w zalewie octowej. Idealne jako dodatek do dań obiadowych, kanapek lub sałatek.

Składniki:

ogórki śremskie 4 kg
liście laurowe
ziele angielskie
gorczyca biała
plasterki marchewki
czosnek
kawałek korzenia chrzanu
kilka łodyg kopru z baldachami nasion

Składniki zalewy:

ocet spirytusowy 10%
woda przegotowana zimna
cukier
sól niejodowana

Wykonanie zalewy:

Na 1 litr wody daję 200 ml octu, 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku.

Wykonanie:

Ogórki dokładnie wymyć i układamy w słoje, na dno każdego słoja wrzucamy baldachy kopru, po 4 plastry marchwi, po łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i po 7 ziaren ziela angielskiego. Po włożeniu ogórków do słojów kładziemy na wierzch koper i pozostałe liście laurowe, chrzan i po 2 ząbki pokrojonego czosnku. Zalewamy zalewą i zakręcamy słoje. Pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjąć słoje, sprawdzić czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawić je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz