poniedziałek, 8 lipca 2019
Marynowane korniszony śremskie.
Ogórki zrobione w zalewie octowej. Idealne jako dodatek do dań obiadowych, kanapek lub sałatek.
Składniki:
ogórki śremskie 4 kg
liście laurowe
ziele angielskie
gorczyca biała
plasterki marchewki
czosnek
kawałek korzenia chrzanu
kilka łodyg kopru z baldachami nasion
Składniki zalewy:
ocet spirytusowy 10%
woda przegotowana zimna
cukier
sól niejodowana
Wykonanie zalewy:
Na 1 litr wody daję 200 ml octu, 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku.
Wykonanie:
Ogórki dokładnie wymyć i układamy w słoje, na dno każdego słoja wrzucamy baldachy kopru, po 4 plastry marchwi, po łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i po 7 ziaren ziela angielskiego. Po włożeniu ogórków do słojów kładziemy na wierzch koper i pozostałe liście laurowe, chrzan i po 2 ząbki pokrojonego czosnku. Zalewamy zalewą i zakręcamy słoje. Pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjąć słoje, sprawdzić czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawić je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz