Sos zrobiony jest z bardzo ostrych papryczek, słodkich papryk, śliwek i pomidorów.
Składniki:
papryczki scorpion mustard 2 szt.
papryczki habanero chocolate 4 szt.
papryczki cherry 1 kg
papryczki chili 500 g
papryki słodkie czerwone 2 szt. duże
pomidory lima 1 kg
bazylia świeża 1 garść
seler naciowy 5 gałązek
śliwki prezydent 9 szt.
sól do smaku (ja soli nie dawałam)
pieprz
sos sojowy 4 łyżki
olej z pestek winogron 100 ml
Wykonanie:
Wszystkie papryki, pomidory i śliwki myjemy i kroimy w kostkę, przyprawy świeże myjemy i drobno kroimy, umieszczamy w garnku oraz zalewamy pół litrem wody. Doprowadzamy do zagotowania się i dalej dusimy na małym ogniu 1 godzinę. Po godzinnym duszeniu rozdrabniamy blenderem. Rozdrobnione przecieramy przez drobne sitko. Przecier z powrotem wlewamy do garnka, dodajemy olej i bez przykrycia gotujemy do wyparowania jak największej ilości wody (tak około 45-50%), ma być gęsta masa. Na koniec możemy doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sosem sojowym. Gorącą masę wkładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy 40 minut od momentu wrzenia wody.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz