Pyszne ciasto śliwkowe upieczone w kruchym cieście z pianką cytrynową.
Składniki:
wydrylowane śliwki 13 szt.
cukier puder do posypania ciasta
papier do pieczenia
blacha 30/25/6 cm
Ciasto:
mąka pszenna Typ 450 3 szklanki
masło 82% 1 kostka 250 g
cukier 2 łyżki
żółtka 4 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 16 g
Pianka:
białka z 4 jajek
kisiel cytrynowy 1 opakowanie 38 g
cukier 1 łyżka
sól szczypta
Wykonanie:
Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą część ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wyłożone dno formy ciastem układamy połówki śliwek, środkiem śliwki do góry. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy kisiel wymieszany z cukrem. Ubitą pianę równo wykładamy na wierzch śliwek. Wierzch ciasta posypujemy kawałkami pozostałego ciasta, ścierając go przez wielkie oczka. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy i ostudzone możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz