poniedziałek, 16 września 2019

Ostry sos śliwkowo paprykowy.



Sos zrobiony jest z bardzo ostrych papryczek, słodkich papryk, śliwek i pomidorów.


Składniki:

papryczki scorpion mustard 2 szt.
papryczki habanero chocolate 4 szt.
papryczki cherry 1 kg
papryczki chili 500 g
papryki słodkie czerwone 2 szt. duże
pomidory lima 1 kg
bazylia świeża 1 garść
seler naciowy 5 gałązek
śliwki prezydent 9 szt.
sól do smaku (ja soli nie dawałam)
pieprz
sos sojowy 4 łyżki
olej z pestek winogron 100 ml

Wykonanie:

Wszystkie papryki, pomidory i śliwki myjemy i kroimy w kostkę, przyprawy świeże myjemy i drobno kroimy, umieszczamy w garnku oraz zalewamy pół litrem wody. Doprowadzamy do zagotowania się i dalej dusimy na małym ogniu 1 godzinę. Po godzinnym duszeniu rozdrabniamy blenderem. Rozdrobnione przecieramy przez drobne sitko. Przecier z powrotem wlewamy do garnka, dodajemy olej i bez przykrycia gotujemy do wyparowania jak największej ilości wody (tak około 45-50%), ma być gęsta masa. Na koniec możemy doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sosem sojowym. Gorącą masę wkładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy 40 minut od momentu wrzenia wody.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz