niedziela, 15 grudnia 2019

Kiełbasa z ziemniaków i mięsa.



Jest to przepis na pyszną kiełbasę ziemniaczaną z mięsem, do pieczenia. Żeby poczuć tą pyszność musimy wszystkie składniki rozdrobnić tak jak podane jest w przepisie.


Składniki:

ziemniaki 1,2 kg
mięso wieprzowe (najlepszy karczek) 60 dag
cebula 2 szt.
czosnek 6-7 ząbków (w zależności kto ile lubi)
jelito wołowe proste (może być wieprzowe)

Przyprawy:

sól 20 g (1 łyżka)
pieprz 1 mała łyżeczka
pieprz ziołowy 1 mała łyżeczka
majeranek 1 łyżka

Wykonanie:

Opłukane mięso osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w kostkę o wielkości 1 cm. Ziemniaki obrane ze skórki, wymyte kroimy także w małą kostkę o wielkości około 5 mm. Cebule i czosnek także kroimy bardzo drobno. Żadnych ze składników nie mielimy, bo to już nie będzie to co ma wyjść, a ma wyjść Ruska kiełbasa ziemniaczana. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. W między czasie moczymy jelito. Tak przygotowanym farszem napełniamy jelito, ja napełniałem przez lej zrobiony z butelki od mleka i włożoną w niego grubą rurkę od nadziewarki. Napełnione jelito zawiązujemy, odkręcamy małe kiełbaski i parzymy 30 minut w 80 stopniach Celsjusza 30 minut. Po procesie parzenia studzimy w zimnej wodzie 5 minut.  Tak zrobione kiełbaski możemy smażyć na patelni lub grillu. Jest pyszna.

Uwaga!!!

Do kiełbasy najlepsze jest mięso takie jak karczek, ale można też dodać tłustsze kawałki szynki i chudszego podgardla. Mięsa nie dajemy więcej niż połowa masy ziemniaczanej.
















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz