poniedziałek, 9 grudnia 2019

Sos pieczarkowy z ziemniakami.



Ugotowany, bardzo smaczny sos z pieczarek podany z tłuczonymi ziemniakami.


Składniki:

pieczarki 1 kg
suszona włoszczyzna 2 łyżki
pasta rosołowa 1 łyżka
masło 1 łyżka
natka pietruszki 1 pęczek
liście laurowe 2-3 szt
ziele angielskie 7-8 ziaren
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka pszenna do zagęszczenia
śmietana 30 % do zabielenia sosu
ziemniaki 8 szt.

Wykonanie:

Wymyte pieczarki kroimy w ósemki lub dowolne kawałki. W garnku rozgrzewamy masło i dodajemy pieczarki, dusimy do momentu aż pieczarki puszczą sok. Jak pieczarki puszczą sok dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Dusimy pod przykryciem do miękkości pieczarek. Gdy pieczarki osiągną oczekiwaną miękkość to podlewamy troszkę przegotowaną, gorącą wodą oraz doprawiamy solą i pie3przem do smaku. Gotujemy około 5 minut i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Po dodaniu natki pietruszki gotujemy kilka minut i zagęszczamy oraz zabielamy sos. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gotowy sos podajemy z utłuczonymi ziemniakami.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz