niedziela, 8 grudnia 2019

Chłopska patelnia.



Chłopska patelnia, czyli jajecznica na bogato, usmażona na wędzonym boczku, kiełbasie chorizo, cebuli, pieczarkach i pomidorze.


Składniki:

jaja kurze 2 szt.
wędzony boczek 2 plastry pokrojone w kostkę
kiełbasa chorizo 5 cm pokrojona w plasterki
pieczarki 1 szt. duża pokrojona w plasterki
cebula 1 szt. pokrojona w pół plastry
papryczka jalapeno 1 szt. pokrojona w plasterki
pomidor 1 szt.
natka pietruszki
tłuszcz do smażenia

Przyprawy:

sól
pieprz ziołowy
czosnek suszony 0,5 łyżeczki
kumin do smaku

Wykonanie:

Na rozgrzanym tłuszczu smażymy wędzony boczek z cebulą, kiełbasą chorizo, pieczarkami i papryczką jalapeno. Smażymy do miękkości pieczarek, oraz do zarumienienia się pozostałych składników. Dodajemy pokrojonego pomidora, doprawiamy wszystkimi przyprawami i smażymy aż pomidor puści sos, kilkakrotnie mieszamy. Na koniec smażenia wbijamy 2 jajka oraz posypujemy pokrojoną natką pietruszki, delikatnie mieszamy tak żeby nie uszkodzić żółtek. Gotową jajecznicę spożywamy prosto z patelni z domowego wypieku chlebem.








Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz