czwartek, 16 stycznia 2020

Duszone żeberka w sosie.



Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z sałatką z kapusty lub korniszonami.


Składniki:

żeberka 90 dag
ziemniaki 10 szt.
suszona włoszczyzna 2 łyżki
liście laurowe 3 szt.
ziele angielskie 10 szt.
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
sałatka z kapusty i papryk lub korniszony
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
śmietana 30% 2 łyżki do zabielenia sosu

Marynata:

musztarda 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
pieprz kolorowy 1 łyżeczka
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki przeciśnięty
wegeta nature 1 łyżeczka

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki mieszamy. Do suchych składników dodajemy musztardę, mieszamy i nacieramy pokrojone w kawałki żeberka. Natarte żeberka wkładamy do pojemnika, zakrywamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach smażymy na gorącym tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor. W między czasie gotujemy bulion warzywny z domową pastą rosołową, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i suszoną włoszczyzną. Podsmażone żeberka wkładamy do gotującego się bulionu i dusimy je na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości mięsa. Bulion doprawiamy do smaku, zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną robiąc sos. Gotowe żeberka podajemy z ugotowanymi ziemniakami, sałatką z kapusty i papryk lub korniszonami.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz