sobota, 18 stycznia 2020

Pieczony karczek do chleba.



Karczek wieprzowy marynowany w zalewie z czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego, natarty musztardą i ziołami, pieczony w piekarniku. Upieczony, ostudzony karczek jest idealny do pieczywa. Można również podać go zaraz po upieczeniu na gorąco z ziemniakami i polanym sosem zrobionym z wywaru z pieczenia.

Składniki:

karczek wieprzowy 1,9 kg
majonez 1 łyżka
musztarda 1 łyżka
rękaw do pieczenia

Solanka:

sól warzona 45 g
liść laurowy 7 szt.
ziele angielskie 18 szt.
czosnek pół główki
woda 1 litr

Przyprawy:

pieprz kolorowy
pieprz ziołowy

Wykonanie:

Składniki solanki zagotowujemy, gotujemy 5 minut, studzimy. Wymyte, osuszone papierowymi ręczniczkami mięso nastrzykujemy w kilku miejscach przygotowaną solanką. Wkładamy do pojemnika, zalewamy pozostałą solanką, przykrywamy pojemnik i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach mięso odciskamy rękoma z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i nacieramy czosnkiem, majonezem wymieszanym z musztardą. Natarty karczek wkładamy ponownie do pojemnika i odstawiamy do lodówki na kolejne 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy karczek z pojemnika, cały posypujemy wymieszanymi przyprawami, wkładamy do rękawa piekarniczego, szczelnie go zawiązujemy i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po godzinnym pieczeniu wyjmujemy karczek z piekarnika, rozcinamy górę rękawa wzdłuż, delikatnie odchylamy boki rękawa i ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w tej samej temperaturze. Upieczony karczek studzimy i podajemy do pieczywa. Możemy również podać go zaraz po upieczeniu na gorąco z ziemniakami i sosem.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz