niedziela, 2 lutego 2020
Hiszpańskie śniadanie na ostro.
Śniadanie na ostro po hiszpańsku czyli jajko sadzone wśród usmażonych papryczek ostrych, pomidorków koktajlowych i hiszpańskiej kiełbasy chorizo.
Składniki:
cebula połowa
kurze jajko 1 szt.
hiszpańska kiełbasa chorizo 15 plasterków
papryczki jalapeno 2 szt.
papryczka chili 1 szt.
szczypior z jednej dymki
pomidorki koktajlowe 7 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
kumin do smaku
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, papryczki i chorizo kroimy w plasterki a pomidorki koktajlowe na połówki. Wszystkie składniki smażymy na gorącym tłuszczu około 15 minut. Po tym czasie doprawiamy solą, kuminem i pieprzem ziołowym, układamy połówki pomidorków, przykrywamy i smażymy na małym ogniu kolejne 15 minut. Po tym czasie wszystkie składniki mieszamy, rozgarniamy na boki robiąc na środku patelni wolne miejsce. W te miejsce wbijamy jajko na sadzone. Smażymy do ścięcia się białka. Danie podajemy na gorąco z domowym pieczywem.
Smacznego !!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz