niedziela, 23 lutego 2020

Kluski śląskie z gulaszem i buraczkami.



Kluski śląskie podane z gulaszem wieprzowym i duszonymi buraczkami.


Składniki:

gotowane ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana
gotowane buraczki 2 szt.
sok z cytryny 1 łyżka
masło 1 łyżka
szynka wieprzowa 1,5 kg
suszona włoszczyzna 3 łyżki
domowa kostka rosołowa 1 łyżka
1 cebula
lubczyk mrożony
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
sól himalajska
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
majeranek
ziele angielskie 6 ziaren
liść laurowy 5 szt.
woda 1,5 litra
ciemny sos sojowy 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
śmietana 30% 2 łyżki
tłuszcz do smażenia

Wykonanie gulaszu:







Wymyte mięso kroimy w kostkę 2 cm. x 2 cm. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem, doprawiamy majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości. Gdy mięsko z cebulką jest miękkie, dodajemy do garnka z gotującymi się warzywami (włoszczyzna) i domową kostką rosołową. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Dodajemy ciemny sos sojowy, doprawiamy jeszcze do smaku pozostałymi przyprawami i jeszcze chwilę gotujemy. Zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną i lekko zabielamy śmietaną.

Kluski śląskie:


Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagniatamy ciasto. Z ciasta wałkujemy wałeczki z których wycinamy nożem kawałki z których zrobimy kluski z dziurką. Gotowe kluski gotujemy 3 minuty od wypłynięcia do góry.

Buraczki:


Ugotowane, ostudzone buraczki trzemy na wiórki, dusimy na łyżce masła, doprawiamy do smaku solą, pieprzami sokiem z cytryny.

Ugotowane kluski podajemy z gulaszem i duszonymi buraczkami.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz