czwartek, 26 marca 2020

Bułki śniadaniowe.



Bardzo smaczne, delikatne bułeczki pszenne, śniadaniowe. Bułeczki mojego dzieciństwa.


Składniki na 9 bułeczek:

mąka pszenna - chlebowa typ 750 50 dag
mleko 125 ml pół szklanki
woda 125 ml pół szklanki
drożdże suszone 7 g lub 25 g świeżych
masło 40 g lub 5 łyżek oleju
sól 1 płaska łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
mąka do podsypania

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku (zamiast masła możemy użyć 5 łyżek oleju), mleko z wodą lekko podgrzewamy. Odważamy mąkę, przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Do przesianej mąki dodajemy suche drożdże, sól i cukier, dokładnie mieszamy Do tak przygotowanej mąki dodajemy podgrzane masło i wodę z mlekiem. Wyrabiamy ciasto na elastyczne i sprężyste. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu przez chwilę wyrabiamy ciasto i dzielimy na 9 równych części, każda po około 100 gram i z każdej z nich formujemy bułeczkę. Uformowane z ciasta bułeczki układamy na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką), każdą z bułeczek nacinamy do samego spodu. Ułożone bułeczki lekko posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza i pieczemy 20 minut na grzałkach góra-dół z termoobiegiem. Dobrze jest na dno piekarnika wstawić miseczkę żaroodporną z wodą. Upieczone bułeczki studzimy na kratce.










Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz