sobota, 7 marca 2020

Ciasto marchewkowe z kremem.



Ciasto marchewkowe przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany.


Składniki na formę 30/25/6 cm:

Ciasto:

mąka tortowa 2,5 szklanki
marchew starta 2 szklanki
olej 300 ml
mleko 3/4 szklanki
soda 3/4 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 16 g
jajka kurze 4 szt.
cukier 3/4 szklanki
sól 3/4 łyżeczki
cynamon 2 łyżeczki
cukier puder do posypania ciasta

Krem:

serek mascarpone 500 g
śmietana kremówka 36 % 500 ml
cukier puder 2 łyżki

Wykonanie:

Ciasto:

Jajka miksujemy z cukrem, cynamonem na puszystą masę. Podczas miksowania dodajemy olej i mleko, miksujemy na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy dodajemy przesianą, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą mąkę i wszystko miksujemy na jednolitą masę. Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy 40-50 minut w 160 stopniach Celsjusza, do suchego patyczka.

Krem:

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy ser mascarpone i ponownie miksujemy.

Wykończenie:

Upieczone ciasto studzimy, ostudzone kroimy na 2 plastry. Plaster dolny smarujemy kremem, nakrywamy go drugim plastrem, lekko dociskamy. Górę ciasta posypujemy cukrem pudrem, kroimy na 12 porcji.





















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz