Ciasto marchewkowe przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany.
Składniki na formę 30/25/6 cm:
Ciasto:
mąka tortowa 2,5 szklanki
marchew starta 2 szklanki
olej 300 ml
mleko 3/4 szklanki
soda 3/4 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 16 g
jajka kurze 4 szt.
cukier 3/4 szklanki
sól 3/4 łyżeczki
cynamon 2 łyżeczki
cukier puder do posypania ciasta
Krem:
serek mascarpone 500 g
śmietana kremówka 36 % 500 ml
cukier puder 2 łyżki
Wykonanie:
Ciasto:
Jajka miksujemy z cukrem, cynamonem na puszystą masę. Podczas miksowania dodajemy olej i mleko, miksujemy na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy dodajemy przesianą, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą mąkę i wszystko miksujemy na jednolitą masę. Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy 40-50 minut w 160 stopniach Celsjusza, do suchego patyczka.
Krem:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy ser mascarpone i ponownie miksujemy.
Wykończenie:
Upieczone ciasto studzimy, ostudzone kroimy na 2 plastry. Plaster dolny smarujemy kremem, nakrywamy go drugim plastrem, lekko dociskamy. Górę ciasta posypujemy cukrem pudrem, kroimy na 12 porcji.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz