Bigos gotowany z mieszanych kapust, świeżej i kiszonej kapusty podany z ugotowanymi ziemniakami.
Składniki:
Bigos 1 słoik
ziemniaki 6 szt.
Wykonanie:
Bigos przekładamy ze słoika do garnka i zagotowujemy na wolnym ogniu. W między czasie gotujemy ziemniaki. Zagotowany bigos podajemy z ziemniakami.
Smacznego !!!
Bigos przepis:
kapusta słodka 5 kg
kapusta kiszona 2,5 kg (domowego kiszenia)
pieczarki 1 kg
kiełbasa śląska 6 szt.
boczek wędzony 20 dag
mięso wieprzowe 1,2 kg
domowa pasta rosołowa 2 łyżki
przecier pomidorowy 400 ml
sól
pieprz
majeranek
liście laurowe 4 szt.
ziele angielskie 8 szt.
natka pietruszki
natka lubczyku
łodyżki z naci (związane)
suszona włoszczyzna 2 łyżki
Wykonanie bigosu:
Pierwszy dzień gotowania:
Do garnka wkładamy poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, domową pastę rosołową, natkę pietruszki, lubczyk, łodyżki z naci i wlewamy 1 litr wody. Całość gotujemy 2 godziny na małym ogniu. Podczas gotowania kilkakrotnie mieszamy. Po dwugodzinnym gotowaniu wyjmujemy łodyżki z naci. Po południu zagotowujemy i gotujemy godzinę.
Drugi dzień gotowania:
Z rana zagotowujemy kapustę, dodajemy odciśniętą z soku kiszoną kapustę, pokrojone pieczarki, pokrojone w kostkę mięso, gotujemy 1 godzinę. Po południu ponownie zagotowujemy, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i gotujemy kolejną godzinę.
Trzeci dzień gotowania:
Poranne gotowanie też wynosi 60 minut. Po 60 minutach gotowania dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku i gotujemy ponownie godzinę. Po czasie gotowania gorący bigos przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików i pasteryzujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz