piątek, 17 kwietnia 2020

Babeczki czekoladowe.



Bardzo prosty przepis na babeczki czekoladowe. Babeczki zostały zrobione według przepisu ze strony https://aniagotuje.pl


Składniki na 12 babeczek:

mąka pszenna tortowa Typ 450 - 40 dag
kurze jajka 3 szt.
olej roślinny 125 ml
cukier 120 g
mleko 250 ml
kakao 3 łyżki
gorzka czekolada 80% 5 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Składniki do polewy:

czekolada gorzka 10 dag
śmietana 36 lub 30 %

Wykonanie:

Do miski w której będziemy robić ciasto przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Do przesianych składników dodajemy rozdrobnioną czekoladę, wszystkie składniki mieszamy. W oddzielnej misce miksujemy cukier z jajkami na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy olej i ciepłe mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Do miski z masą jajeczną dodajemy przesiane składniki suche, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Gotowym ciastem napełniamy przygotowane foremki do 3/4 ich pojemności, babeczki urosną. Napełnione foremki ciastem wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika, na środkową półkę i pieczemy 25-30 minut, do suchego patyczka. Gdy patyczek po sprawdzeniu będzie suchy to lekko uchylamy klapę piekarnika na około 1-2 cm i studzimy około 10-15 minut. W między czasie gdy studzą się babeczki robimy polewę czekoladową. Zagotowujemy w małym rondelku śmietanę i do zagotowanej śmietany dodajemy pokruszoną czekoladę, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się czekolady.  Upieczone babeczki polewamy czekoladową polewą i dekorujemy według swoich pomysłów.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz