Sernik jest o smaku cytrynowym, z rodzynkami, w polewie czekoladowej.
Składniki:
biały ser twaróg 1 kg
jajka kurze 6 szt.
cukier 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)
cukier waniliowy 16 g
olejek cytrynowy lub sok z 1 cytryny
masło 20 dag
budyń waniliowy 80 g
sparzone rodzynki pół szklanki
wiórki kokosowe do posypania
Polewa czekoladowa:
śmietana 36% - 80 ml
czekolada gorzka 100 g
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg, sok z cytryny i budynie, cały czas miksujemy. Do masy serowej dodajemy rodzynki, mieszamy. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza, następnie zwiększamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku kilka godzin. Ostudzony sernik w formie polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję.
Polewa czekoladowa:
Śmietanę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzony sernik.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz