sobota, 23 maja 2020

Sernik czekoladowy.



Sernik czekoladowy, upieczony na spodzie z herbatników, w polewie czekoladowej.


Składniki:

biały ser twaróg 3 razy zmielony 1 kg
jajka kurze 6 szt.
cukier 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
masło 20 dag
budyń czekoladowy 80 g
kakao 2 łyżki

Polewa czekoladowa:

śmietana 36% - 80 ml
czekolada gorzka 100 g

Wykonanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg, ekstrakt wanilii, kakao i budynie, cały czas miksujemy. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku kilka godzin. Ostudzony sernik w formie polewamy polewą czekoladową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję.

Polewa czekoladowa:

Śmietanę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzony sernik.


















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz