środa, 20 maja 2020

Babka ziemniaczana z młodych ziemniaków.



Uwielbiana przez wielu smakoszy potraw z ziemniaków, babka ziemniaczana z podsmażonym wędzonym boczkiem, kiełbasą i cebulą.


Składniki:

ziemniaki młode 10 szt. (duże)
jajka 2 szt.
mąka pszenna 0,5 szklanki
kasza manna 2 łyżki
boczek wędzony 30 dag
kiełbaska śląska 1 szt.
cebula 1 szt.

Przyprawy:

sól morska 1 łyżka
majeranek 2 łyżki
pieprz ziołowy mała płaska łyżeczka

Wykonanie:

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy. W między czasie smażymy pokrojone w kostkę boczek, kiełbaskę i cebulę. Gdy się podsmażą, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wkładamy do piecyka. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Bardzo smaczna jest podsmażana na drugi dzień.














Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz