Smażone udka kacze podane z młodymi ziemniakami i sałatą maślaną. ogórkiem, rzodkiewką i jogurtem.
Składniki na 2 porcje:
nogi kacze 2 szt.
młode ziemniaki
sałata
ogórek
jogurt
koperek
lubczyk mrożony
Przyprawy:
sól
pieprz ziołowy
pieprz kolorowy
czosnek suszony
Wykonanie:
Wymyte, oczyszczone kacze uda przyprawiamy wymieszanymi przyprawami. Smażymy na gorącej patelni bez tłuszczu, tłuszcz wytopi się z udek. W między czasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Podczas smażenia udek, gdy się zarumienią, kilka razy podlewamy wodą żeby były soczyste i miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy na udka pokrojony lubczyk. Smażymy pod przykryciem do miękkości mięsa. Usmażone uda podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz sałatą z ogórkiem i jogurtem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz