niedziela, 21 czerwca 2020

Udka kacze z młodymi ziemniakami i sałatą.



Smażone udka kacze podane z młodymi ziemniakami i sałatą maślaną. ogórkiem, rzodkiewką i jogurtem.


Składniki na 2 porcje:

nogi kacze 2 szt.
młode ziemniaki
sałata
ogórek
jogurt
koperek
lubczyk mrożony

Przyprawy:

sól
pieprz ziołowy
pieprz kolorowy
czosnek suszony

Wykonanie:

Wymyte, oczyszczone kacze uda przyprawiamy wymieszanymi przyprawami. Smażymy na gorącej patelni bez tłuszczu, tłuszcz wytopi się z udek. W między czasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Podczas smażenia udek, gdy się zarumienią, kilka razy podlewamy wodą żeby były soczyste i miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy na udka pokrojony lubczyk. Smażymy pod przykryciem do miękkości mięsa. Usmażone uda podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz sałatą z ogórkiem i jogurtem.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz