wtorek, 16 czerwca 2020

Kiszone ogórki wczesne.



Ogórki kiszone 2 dni. Takie lekko pod kiszone są najsmaczniejsze.

Składniki:

ogórki gruntowe 2 kg
chrzan 12 plasterków
koper
czosnek 1/2 główki
sól 2 łyżki
woda 2 litry

Wykonanie:

Ogórki myjemy i moczymy około 2 godziny, ogórki muszą dobrze napić się wody. Wyparzamy słój 3 litrowy lub garnek kamienny. Na dno słoja układamy kawałki łodyg kopru i baldach, kilka pokrojonych ząbków czosnku z łuskami i 6 plasterków chrzanu. Na tak przygotowane dno słoja układamy pionowo warstwę ogórków. Na ułożoną warstwę ogórków układamy koper, czosnek i chrzan i układamy ogórki. Jeżeli ułożyliśmy w słoju wszystkie ogórki to zalewamy je solanką zrobioną z zimnej wody z kranu i soli niejodowanej w stosunku,na litr wody dajemy 20 gram soli (1 duża łyżka). U mnie w 3 litrowym słoju zalano około 2 litów solanki. Tak przygotowany słój przykrywamy i odstawiamy aby ogórki się ukisiły. Po 48 godzinach ogórki nadają się do jedzenia, są pyszne.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz