sobota, 11 lipca 2020

Sernik waniliowy z rodzynkami w polewie czekoladowej.



Domowy sernik o smaku waniliowym z rodzynkami, upieczony na spodzie z herbatników, w polewie czekoladowej.


Składniki:

biały ser twaróg 3 razy zmielony, lub z wiaderka 1 kg
jajka kurze 6 szt.
cukier 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
masło 20 dag
sparzone rodzynki pół szklanki
wiórki kokosowe do posypania

Polewa czekoladowa:

śmietana 36% - 80 ml
czekolada gorzka 100 g

Wykonanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg ekstrakt wanilii, cały czas miksujemy. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy razem z rodzynkami do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza, następnie zwiększamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku kilka godzin. Ostudzony sernik w formie polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję. Po schłodzeniu obcinamy brzegi sernika, wyrównany sernik dzielimy na porcje.

Polewa czekoladowa:

Śmietanę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzony sernik.



Posypka:

Wiórki kokosowe prażymy na gorącej patelni z łyżką masła. Podczas prażenia musimy uważać żeby nie przypalić wiórek.





















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz