Panierowane paluchy schabowe podane z młodymi ziemniakami i sosem z zielonego groszku i marchwi.
Składniki:
wieprzowy schab 1 kg
młode ziemniaki
zielony groszek z marchewką 1 słoik 500 ml
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
śmietana 30% do zabielenia
tłuszcz do smażenia
koperek do posypania
Przyprawy:
sól do smaku
pieprz kolorowy
pieprz ziołowy
liść laurowy
ziele angielskie
Wykonanie:
Sos:
Zawartość słoika umieszczamy w małym garnczku, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zagotowujemy. Podczas gotowania doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zagotowany groszek z marchewką zabielamy śmietaną i zagęszczamy mąką.
Paluchy schabowe:
Kawałki schabu kroimy na kawałki o długości 12-14 centymetrów o bokach 3 centymetrowych. Doprawiamy ich solą i pieprzami, panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gotowe paluchy podajemy z posypanymi koprem ziemniakami i sosem z zielonego groszku i marchwi.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz