sobota, 11 lipca 2020

Paluchy schabowe.



Panierowane paluchy schabowe podane z młodymi ziemniakami i sosem z zielonego groszku i marchwi.


Składniki:

wieprzowy schab 1 kg
młode ziemniaki
zielony groszek z marchewką 1 słoik 500 ml
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
śmietana 30% do zabielenia
tłuszcz do smażenia
koperek do posypania

Przyprawy:

sól do smaku
pieprz kolorowy
pieprz ziołowy
liść laurowy
ziele angielskie

Wykonanie:

Sos:

Zawartość słoika umieszczamy w małym garnczku, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zagotowujemy. Podczas gotowania doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zagotowany groszek z marchewką zabielamy śmietaną i zagęszczamy mąką.

Paluchy schabowe:

Kawałki schabu kroimy na kawałki o długości 12-14 centymetrów o bokach 3 centymetrowych. Doprawiamy ich solą i pieprzami, panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gotowe paluchy podajemy z posypanymi koprem ziemniakami i sosem z zielonego groszku i marchwi.










Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz