sobota, 4 lipca 2020

Mielonka wieprzowa.



Bardzo smaczna wieprzowa mielonka Tyrolska, prosta w zrobieniu, idealna do kanapek.


Surowiec:

ścinki od schabu 1,4 kg
mięso z golonki 70 dag
skóra z golonki 20 dag (wcześniej ugotowana)
boczek 70 dag

Przyprawy:

aromat do tyrolskiej 2 g/kg (6 g)
peklosól 16 g/kg (48 g)
pieprz biały 3 g/kg (9 g)
ziele angielskie mielone 0,5 g /kg (1,5 g)
czosnek 2 g/kg (6 g)

Dodatki:

wywar z gotowania skóry z golonki 280 ml
skrobia ziemniaczana 30 g/kg (90 g)
osłonka barierowa termokurczliwa FI 70 mm po napełnieniu

Wykonanie: 

Mięsa kroimy w 4 centymetrowe kostki, dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy i peklujemy 48 godzin w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza. Zapeklowane mięsa mielimy przez sitko 5 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy zmieloną skórę z golonki oraz rozmieszane w wywarze z gotowania skóry wszystkie przyprawy razem ze skrobią ziemniaczaną i aromatem do Tyrolskiej. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości. Gotowym farszem napełniamy osłonki robiąc odpowiedniej wielkości batony. Gotowe batony z mielonką parzymy w 75 stopniach Celsjusza przy Fi 70 mm - 70 minut. Po parzeniu studzimy 10 minut w zimnej wodzie. Batony z mielonką przechowujemy w lodówce.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz