Klopsy wykonane z mielonego mięsa z łopatki wieprzowej, ugotowane w sosie pomidorowym, podane z ziemniakami i ostrą papryczką cherry.
Składniki:
mielone mięso wieprzowe 20 dag
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
pieprz ziołowy do smaku
suszona włoszczyzna 2 łyżki
pasta rosołowa 1 łyżka
przecier pomidorowy 200 ml
mąka pszenna do zagęszczenia sosu 2 łyżki
śmietana 30% 2 łyżki
marynowane papryczki cherry 2 szt.
natka pietruszki
ziemniaki 5 szt.
Wykonanie:
Zmielone mięso doprawiamy pieprzami i solą do smaku, formujemy 6 klopsów. Zagotowujemy w małym garnczku około jeden litr wody. Do wrzącej wody dodajemy sól (do smaku), suszoną włoszczyznę, pastę rosołową i klopsy, gotujemy 30 minut. Po 30 minutach gotowania dodajemy przecier pomidorowy. Całość zagęszczamy robiąc sos, zabielamy śmietaną i jeszcze gotujemy 2-3 minuty. W między czasie gotujemy ziemniaki, ugotowane ziemniaki tłuczemy. Gotowe klopsy podajemy z ziemniakami, sosem i papryczką cherry. Natką pietruszki dekorujemy danie.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz