niedziela, 6 września 2020

Klopsy w sosie pomidorowym z ziemniakami.

 


Klopsy wykonane z mielonego mięsa z łopatki wieprzowej, ugotowane w sosie pomidorowym, podane z ziemniakami i ostrą papryczką cherry.

Składniki:

mielone mięso wieprzowe 20 dag

sól do smaku

pieprz kolorowy do smaku

pieprz ziołowy do smaku

suszona włoszczyzna 2 łyżki

pasta rosołowa 1 łyżka

przecier pomidorowy 200 ml

mąka pszenna do zagęszczenia sosu 2 łyżki

śmietana 30% 2 łyżki

marynowane papryczki cherry 2 szt.

natka pietruszki

ziemniaki 5 szt.

Wykonanie:

Zmielone mięso doprawiamy pieprzami i solą do smaku, formujemy 6 klopsów. Zagotowujemy w małym garnczku około jeden litr wody. Do wrzącej wody dodajemy sól (do smaku), suszoną włoszczyznę, pastę rosołową i klopsy, gotujemy 30 minut. Po 30 minutach gotowania dodajemy przecier pomidorowy. Całość zagęszczamy robiąc sos, zabielamy śmietaną i jeszcze gotujemy 2-3 minuty. W między czasie gotujemy ziemniaki, ugotowane ziemniaki tłuczemy. Gotowe klopsy podajemy z ziemniakami, sosem i papryczką cherry. Natką pietruszki dekorujemy danie.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz