sobota, 19 września 2020

Śliwki węgierki w kruchym cieście.

 



Upieczone śliwki węgierki w kruchym cieście z pianką cytrynową .


Składniki:


śliwki węgierki

cukier puder do posypania ciasta

blacha 30/25/6 cm

szklanka 250 ml


Ciasto:


mąka krupczatka 2 szklanki

mąka pszenna Typ 450 1 szklanka

masło 20 dag 

cukier 3 łyżki 

żółtka 4 szt.

proszek do pieczenia 2 łyżeczki 

cukier waniliowy 


Pianka:


białka z 8 jajek

cukier szklanka 250 ml 

kisiel cytrynowy 76 g


Wykonanie:


Śliwki myjemy, osuszamy i drylujemy przecinając każdą na równe połówki. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wyłożone dno formy ciastem układamy połówki śliwek. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonych owoców. Wierzch warstwy piany posypujemy startym na dużych oczkach zamrożonym ciastem. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy i ostudzone możemy posypać cukrem pudrem.
















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz