Upieczone śliwki węgierki w kruchym cieście z pianką cytrynową .
Składniki:
śliwki węgierki
cukier puder do posypania ciasta
blacha 30/25/6 cm
szklanka 250 ml
Ciasto:
mąka krupczatka 2 szklanki
mąka pszenna Typ 450 1 szklanka
masło 20 dag
cukier 3 łyżki
żółtka 4 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy
Pianka:
białka z 8 jajek
cukier szklanka 250 ml
kisiel cytrynowy 76 g
Wykonanie:
Śliwki myjemy, osuszamy i drylujemy przecinając każdą na równe połówki. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wyłożone dno formy ciastem układamy połówki śliwek. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonych owoców. Wierzch warstwy piany posypujemy startym na dużych oczkach zamrożonym ciastem. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy i ostudzone możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz