środa, 28 października 2020

Kaszanka paprykowa z szynką i boczkiem.

 


Bardzo zdrowa, smaczna, kaszanka paprykowa, zrobiona z kaszy gryczanej i jęczmiennej i pęczaku z dodatkiem sosu z ostrych papryczek i mięsa wieprzowego, szynki i boczku.


Surowiec:


szynka wieprzowa 50 dag

świeży boczek wieprzowy 50 dag

skóra z wędzonego boczku 10 dag

kasza gryczana 2 szklanki

kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka

kasza jęczmienna wiejska 1 szklanka

woda 8 szklanek (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy )

2 czubate łyżki pasty rosołowej (swojego wyrobu)

sos z ostrych papryczek 250 ml

jelita wieprzowe 28-32 4 m

 

Przyprawy:


liść laurowy mielony pół małej łyżeczki

ziele angielskie mielone pół małej łyżeczki 

majeranek  2 łyżki 

sól 1 płaska łyżka

pieprz ziołowy 1 mała łyżeczka

pieprz czarny 1 mała łyżeczka

papryka mielona słodka 2 małe łyżeczki

czosnek granulowany 1 mała łyżeczka


Wykonanie:


Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super.


Wymyte, osuszone mięsa gotujemy w 8 szklankach osolonej wody do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i przepuszczamy przez szarpak, skórę przez gęste sitko. Wywar (rosół) z gotowania mięs przecedzamy przez durszlak, dodajemy pastę rosołową, sos z ostrych papryczek, rozdrobnione mięsa oraz wszystkie przyprawy. Wywar z przyprawami i mięsem doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 70%. Gdy kasze będą na 70% sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu. Studzimy, mieszamy kasze, i po ostudzeniu nadziewamy w jelita, wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I potem wkładamy do lodówki.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz