Bardzo zdrowa, smaczna, kaszanka paprykowa, zrobiona z kaszy gryczanej i jęczmiennej i pęczaku z dodatkiem sosu z ostrych papryczek i mięsa wieprzowego, szynki i boczku.
Surowiec:
szynka wieprzowa 50 dag
świeży boczek wieprzowy 50 dag
skóra z wędzonego boczku 10 dag
kasza gryczana 2 szklanki
kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka
kasza jęczmienna wiejska 1 szklanka
woda 8 szklanek (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy )
2 czubate łyżki pasty rosołowej (swojego wyrobu)
sos z ostrych papryczek 250 ml
jelita wieprzowe 28-32 4 m
Przyprawy:
liść laurowy mielony pół małej łyżeczki
ziele angielskie mielone pół małej łyżeczki
majeranek 2 łyżki
sól 1 płaska łyżka
pieprz ziołowy 1 mała łyżeczka
pieprz czarny 1 mała łyżeczka
papryka mielona słodka 2 małe łyżeczki
czosnek granulowany 1 mała łyżeczka
Wykonanie:
Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super.
Wymyte, osuszone mięsa gotujemy w 8 szklankach osolonej wody do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i przepuszczamy przez szarpak, skórę przez gęste sitko. Wywar (rosół) z gotowania mięs przecedzamy przez durszlak, dodajemy pastę rosołową, sos z ostrych papryczek, rozdrobnione mięsa oraz wszystkie przyprawy. Wywar z przyprawami i mięsem doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 70%. Gdy kasze będą na 70% sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu. Studzimy, mieszamy kasze, i po ostudzeniu nadziewamy w jelita, wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I potem wkładamy do lodówki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz