Ugotowany, bardzo smaczny sos z pieczarek podany z ziemniakami i marynowanym ogórkiem.
Składniki:
pieczarki 1 kg
cebula 2 szt.
marchew 1 szt.
suszona włoszczyzna 2 łyżki
pasta rosołowa 1 łyżka
masło 1 łyżka
natka pietruszki 1 pęczek
liście laurowe 2-3 szt
ziele angielskie 7-8 ziaren
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka pszenna do zagęszczenia
śmietana 30 % do zabielenia sosu
ziemniaki 8 szt.
marynowane ogórki
Wykonanie:
Wymyte pieczarki kroimy w ósemki lub dowolne kawałki. W garnku rozgrzewamy masło i dodajemy pieczarki, dusimy do momentu aż pieczarki puszczą sok. Jak pieczarki puszczą sok dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i marchew oraz ziele angielskie, liście laurowe, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Dusimy pod przykryciem do miękkości pieczarek. Gdy pieczarki osiągną oczekiwaną miękkość to podlewamy troszkę przegotowaną, gorącą wodą oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy około 5 minut i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Po dodaniu natki pietruszki gotujemy kilka minut i zagęszczamy oraz zabielamy sos. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gotowy sos podajemy z ziemniakami i marynowanym ogórkiem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz