poniedziałek, 19 października 2020

Pieczarkowy sos z ziemniakami.

 


Ugotowany, bardzo smaczny sos z pieczarek podany z ziemniakami i marynowanym ogórkiem.


Składniki:


pieczarki 1 kg

cebula 2 szt.

marchew 1 szt.

suszona włoszczyzna 2 łyżki

pasta rosołowa 1 łyżka

masło 1 łyżka

natka pietruszki 1 pęczek

liście laurowe 2-3 szt

ziele angielskie 7-8 ziaren

sól do smaku

pieprz do smaku

mąka pszenna do zagęszczenia

śmietana 30 % do zabielenia sosu

ziemniaki 8 szt.

marynowane ogórki


Wykonanie:


Wymyte pieczarki kroimy w ósemki lub dowolne kawałki. W garnku rozgrzewamy masło i dodajemy pieczarki, dusimy do momentu aż pieczarki puszczą sok. Jak pieczarki puszczą sok dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i marchew oraz ziele angielskie, liście laurowe, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Dusimy pod przykryciem do miękkości pieczarek. Gdy pieczarki osiągną oczekiwaną miękkość to podlewamy troszkę przegotowaną, gorącą wodą oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy około 5 minut i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Po dodaniu natki pietruszki gotujemy kilka minut i zagęszczamy oraz zabielamy sos. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gotowy sos podajemy z ziemniakami i marynowanym ogórkiem.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz