piątek, 16 października 2020

Stek wieprzowy, ziemniaki i mizeria.

 


Stek wieprzowy usmażony z cebulą, podany z ziemniakami i mizerią z ogórków.


Składniki:


plastry schabu 4 szt.

cebula 2 szt.

ogórki gruntowe 4-5 szt.

jogurt naturalny

sól do smaku

pieprz ziołowy

tłuszcz do smażenia


Wykonanie:


Plastry schabu ubijamy pięścią z obu stron, solimy i pieprzymy, odstawiamy na 30 minut. W między czasie robimy mizerię z ogórków i jogurtu oraz obieramy ziemniaki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na gorącym tłuszczu smażymy steki z obu stron na rumiany kolor. Obieramy cebule i kroimy w pół plastry, posypujemy solą. Na podsmażone steki wykładamy pokrojone cebule i smażymy na wolnym ogniu do momentu ładnego zarumienienia się cebuli. Gotujemy ziemniaki. Usmażone steki podajemy z ziemniakami i mizerią z ogórków.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz