Stek wieprzowy usmażony z cebulą, podany z ziemniakami i mizerią z ogórków.
Składniki:
plastry schabu 4 szt.
cebula 2 szt.
ogórki gruntowe 4-5 szt.
jogurt naturalny
sól do smaku
pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Plastry schabu ubijamy pięścią z obu stron, solimy i pieprzymy, odstawiamy na 30 minut. W między czasie robimy mizerię z ogórków i jogurtu oraz obieramy ziemniaki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na gorącym tłuszczu smażymy steki z obu stron na rumiany kolor. Obieramy cebule i kroimy w pół plastry, posypujemy solą. Na podsmażone steki wykładamy pokrojone cebule i smażymy na wolnym ogniu do momentu ładnego zarumienienia się cebuli. Gotujemy ziemniaki. Usmażone steki podajemy z ziemniakami i mizerią z ogórków.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz