Bardzo smaczne, delikatne bułki pszenne, śniadaniowe. Proste w wykonaniu.
Składniki na 6 bułek:
mąka pszenna - chlebowa typ 750 50 dag
mleko 125 ml pół szklanki
woda 125 ml pół szklanki
drożdże suszone 7 g lub 25 g świeżych
masło 40 g lub 5 łyżek oleju
sól 1 płaska łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
mąka do podsypania
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku (zamiast masła możemy użyć 5 łyżek oleju), mleko z wodą lekko podgrzewamy. Odważamy mąkę, przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Do przesianej mąki dodajemy suche drożdże, sól i cukier, dokładnie mieszamy Do tak przygotowanej mąki dodajemy podgrzane masło i wodę z mlekiem. Wyrabiamy ciasto na elastyczne i sprężyste. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu przez chwilę wyrabiamy ciasto i dzielimy na 6 równych części, każda po około 145 gram i z każdej z nich formujemy bułkę. Uformowane z ciasta bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą z bułek nacinamy do samego spodu. Ułożone bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte bułki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 25 minut na grzałkach góra-dół. Dobrze jest na dno piekarnika wstawić miseczkę żaroodporną z wodą. Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz