środa, 4 listopada 2020

Zwykłe bułki pszenne, śniadaniowe.


Bardzo smaczne, delikatne bułki pszenne, śniadaniowe. Proste w wykonaniu.


Składniki na 6 bułek:

mąka pszenna - chlebowa typ 750 50 dag  

mleko 125 ml pół szklanki

woda 125 ml pół szklanki

drożdże suszone 7 g lub 25 g świeżych 

masło 40 g lub 5 łyżek oleju

sól 1 płaska łyżeczka

cukier 1 łyżeczka 

mąka do podsypania


Wykonanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku (zamiast masła możemy użyć 5 łyżek oleju), mleko z wodą lekko podgrzewamy. Odważamy mąkę, przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Do przesianej mąki dodajemy suche drożdże, sól i cukier, dokładnie mieszamy Do tak przygotowanej mąki dodajemy podgrzane masło i wodę z mlekiem. Wyrabiamy ciasto na elastyczne i sprężyste. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu przez chwilę wyrabiamy ciasto i dzielimy na 6 równych części, każda po około 145 gram i z każdej z nich formujemy bułkę. Uformowane z ciasta bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą z bułek nacinamy do samego spodu. Ułożone bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte bułki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 25 minut na grzałkach góra-dół. Dobrze jest na dno piekarnika wstawić miseczkę żaroodporną z wodą. Upieczone bułki studzimy na kratce.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz