Wilgotne, bardzo smaczne ciasto czekoladowe z jabłkami.
Składniki:
kurze jajka 2 szt.
roślinny olej (rzepakowy) 375 ml
mleko 200 ml
jabłka 3 szt. (twardsze)
wiórki kokosowe do posypania
Suche składniki:
mąka typ 450 - 2,5 szklanki (szklanka 250 ml)
cukier trzcinowy 1 szklanka
cukier wanilinowy 16 g
cynamon 2 łyżeczki
kakao 3 łyżki
sól 3/4 łyżeczki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa czekoladowa:
masło 100 g
gorzka czekolada 70% 200 g
Wykonanie polewy:
Masło rozpuszczamy w małym rondelku. Czekoladę kroimy w małe kawałki. Gdy masło zacznie się gotować, wyłączamy gotowanie i wkładamy pokrojoną w kawałki czekoladę, cały czas mieszamy do ładnego rozpuszczenia się czekolady.
Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w mniejszą kostkę. Wszystkie suche składniki przesiewamy do miseczki. W większej misce ucieramy cukier, jajka, cukier wanilinowy i cynamon. Do zmiksowanej masy dodajemy stopniowo olej, cały czas miksując na wolniejszych obrotach. Po połączeniu się składników dodajemy mleko i wszystko miksujemy. Do zmiksowanej masy dodajemy wszystkie suche składniki i miksujemy do otrzymania ładnej, gładkiej masy czekoladowej. Do czekoladowej masy dodajemy pokrojone w drobniejszą kostkę jabłka, mieszamy żeby jabłka dobrze połączyły się z masą czekoladową. Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, ja wyłożyłem jeszcze herbatnikami, równamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 45 minut w tej temperaturze przy włączonych grzałkach góra/dół, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy w piekarniku 15 minut. Po tym czasie możemy uchylić klapę od piekarnika i dalej wystudzić ciasto. Po ostudzeniu ciasto wyjmujemy z formy, polewamy polewą czekoladową, posypujemy wiórkami kokosowymi i kroimy na porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz