niedziela, 17 stycznia 2021

Ciasto czekoladowe z jabłkami.

 


Wilgotne, bardzo smaczne ciasto czekoladowe z jabłkami.


Składniki:

kurze jajka 2 szt.

roślinny olej (rzepakowy) 375 ml

mleko 200 ml

jabłka 3 szt. (twardsze)

wiórki kokosowe do posypania


Suche składniki:

mąka typ 450 - 2,5 szklanki (szklanka 250 ml)

cukier trzcinowy  1 szklanka

cukier wanilinowy 16 g

cynamon 2 łyżeczki

kakao 3 łyżki

sól 3/4 łyżeczki 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej


Polewa czekoladowa:

masło 100 g

gorzka czekolada 70% 200 g


Wykonanie polewy:

Masło rozpuszczamy w małym rondelku. Czekoladę kroimy w małe kawałki. Gdy masło zacznie się gotować, wyłączamy gotowanie i wkładamy pokrojoną w kawałki czekoladę, cały czas mieszamy do ładnego rozpuszczenia się czekolady.


Wykonanie:

Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w mniejszą kostkę. Wszystkie suche składniki przesiewamy do miseczki. W większej misce ucieramy cukier, jajka, cukier wanilinowy i cynamon. Do zmiksowanej masy dodajemy stopniowo olej, cały czas miksując na wolniejszych obrotach. Po połączeniu się składników dodajemy mleko i wszystko miksujemy. Do zmiksowanej masy dodajemy wszystkie suche składniki i miksujemy do otrzymania ładnej, gładkiej masy czekoladowej. Do czekoladowej masy dodajemy pokrojone w drobniejszą kostkę jabłka, mieszamy żeby jabłka dobrze połączyły  się z masą czekoladową. Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, ja wyłożyłem jeszcze herbatnikami, równamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 45 minut w tej temperaturze przy włączonych grzałkach góra/dół, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy w piekarniku 15 minut. Po tym czasie możemy uchylić klapę od piekarnika i dalej wystudzić ciasto. Po ostudzeniu ciasto wyjmujemy z formy, polewamy polewą czekoladową, posypujemy wiórkami kokosowymi i kroimy na porcje.
















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz