niedziela, 17 stycznia 2021

Kotlet schabowy z ziemniakami, marynowanymi plasterkami z ogórka, papryczkami chery i marynowanymi pieczarkami.

 


Bardzo smaczne i pożywne danie. Tanie i proste jest jego przygotowanie.


Składniki:

schab wieprzowy 2 plastry

ziemniaki 6 szt.

marynowana mizeria z ogórków

ostre papryczki cherry

marynowane pieczarki

sól

pieprz ziołowy

jajka kurze 2 szt.

bułka tarta

tłuszcz do smażenia

natka pietruszki do dekoracji


Wykonanie:

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy zanurzamy w roztrzepanym osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej, tą czynność powtarzamy dwa razy (podwójne panierowanie). Tak przygotowane plastry schabu układamy na gorącą z tłuszczem patelnię i smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami, lekko polanymi tłuszczem, marynowanymi plasterkami z ogórka, papryczkami cherry i marynowanymi pieczarkami. Po wierzchu dekorujemy natką pietruszki.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz