Usmażone plastry karczku podane z ziemniakami i buraczkami.
Składniki:
plastry karczku 3 szt.
ziemniaki 6-8 szt.
burak ćwikłowy 2 szt.
cebula 1 szt.
smalec do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
kwas z kiszonej kapusty lub cytrynowy do smaku buraczków 2 łyżki
masło 1 łyżka do smażenia buraczków
natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Wymyte buraki gotujemy w skórkach około godziny, do ich miękkości. Ugotowane buraki studzimy, obieramy ze skórki i trzemy na wiórki. Starte buraczki doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z kiszonej kapusty lub cytryny do smaku i smażymy na rozgrzanym maśle. Plastry karczku doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiany kolor, podlewamy wodą i smażymy pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec musimy odparować wodę z patelni. Smażymy na dużym ogniu bez przykrycia do momentu wyparowania wody. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone plastry karczku podajemy z ziemniakami i buraczkami, dekorujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz