Bardzo smaczne i pożywne danie. Tanie i proste jest jego przygotowanie.
Składniki:
schab wieprzowy 2 plastry
ziemniaki 6 szt.
marynowana mizeria z ogórków
ostre papryczki cherry
marynowane pieczarki
sól
pieprz ziołowy
jajka kurze 2 szt.
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy zanurzamy w roztrzepanym osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej, tą czynność powtarzamy dwa razy (podwójne panierowanie). Tak przygotowane plastry schabu układamy na gorącą z tłuszczem patelnię i smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami, lekko polanymi tłuszczem, marynowanymi plasterkami z ogórka, papryczkami cherry i marynowanymi pieczarkami. Po wierzchu dekorujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz