sobota, 16 stycznia 2021

Sztuka mięsa, ziemniaki i buraczki.

 


Usmażone plastry karczku podane z ziemniakami i buraczkami.


Składniki:

plastry karczku 3 szt.

ziemniaki 6-8 szt.

burak ćwikłowy 2 szt.

cebula 1 szt.

smalec do smażenia

sól do smaku

pieprz do smaku

kwas z kiszonej kapusty lub cytrynowy do smaku buraczków 2 łyżki

masło 1 łyżka do smażenia buraczków

natka pietruszki do dekoracji


Wykonanie:

Wymyte buraki gotujemy w skórkach około godziny, do ich miękkości. Ugotowane buraki studzimy, obieramy ze skórki i trzemy na wiórki. Starte buraczki doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z kiszonej kapusty lub cytryny do smaku i smażymy na rozgrzanym maśle. Plastry karczku doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiany kolor, podlewamy wodą i smażymy pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec musimy odparować wodę z patelni. Smażymy na dużym ogniu bez przykrycia do momentu wyparowania wody. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone plastry karczku podajemy z ziemniakami i buraczkami, dekorujemy natką pietruszki.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz