Sernik jest o smaku waniliowym z rodzynkami, upieczony na spodzie z herbatników, w polewie czekoladowej.
Składniki:
biały ser twaróg 3 razy zmielony 1 kg
jajka kurze 6 szt.
cukier 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)
rodzynki 1 szklanka (sparzone)
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
masło 20 dag
budyń waniliowy 80 g
wiórki kokosowe do posypania
Polewa czekoladowa:
masło 100 g
czekolada gorzka 150 g
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg ekstrakt wanilii, budynie i rodzynki, cały czas miksujemy. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku kilka godzin. Ostudzony sernik w formie polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję.
Polewa czekoladowa:
Masło zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzony sernik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz