Rurki zrobione są z ciasta francuskiego, nadziane kremem zrobionym ze śmietanki 30% i serka mascarpone.
Przepis podany jest na 36 rureczek.
Składniki:
ciasto francuskie 2 opakowania
serek mascarpone 500 g
śmietanka 30% 400 ml
cukier puder 4 łyżki
cukier wanilinowy 16 g
jajko 1 szt. do posmarowania
cukier trzcinowy do posypania
Wykonanie rurek:
Ciasto francuskie po rozwinięciu kroimy na 20 równych pasków. Paski ciasta nawijamy na foremki. Nawinięte ciasto na foremkach smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza około 15-20 minut, do zarumienienia się rurek. Upieczone rurki delikatnie zdejmujemy z foremek i studzimy. Zimne rurki nadziewamy kremem za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką foremki od rurek. Nadziane kremem rurki wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie możemy konsumować jako dodatek słodki do popołudniowej lub porannej kawy.
Krem:
Zimną śmietankę ubijamy w większej misce razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Gdy śmietana będzie już gęsta stopniowo dodajemy serek mascarpone cały czas miksując. Możemy połowę kremu zabarwić sokiem z aronii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz