niedziela, 28 lutego 2021

Rurki z kremem śmietankowym.


Rurki zrobione są z ciasta francuskiego, nadziane kremem zrobionym ze śmietanki 30% i serka mascarpone.


Przepis podany jest na 36 rureczek.


Składniki:

 ciasto francuskie 2 opakowania

serek mascarpone 500 g

śmietanka 30% 400 ml

cukier puder 4 łyżki

cukier wanilinowy 16 g

jajko 1 szt. do posmarowania

cukier trzcinowy do posypania


Wykonanie rurek:

Ciasto francuskie po rozwinięciu kroimy na 20 równych pasków. Paski ciasta nawijamy na foremki. Nawinięte ciasto na foremkach smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza około 15-20 minut, do zarumienienia się rurek. Upieczone rurki delikatnie zdejmujemy z foremek i studzimy. Zimne rurki nadziewamy kremem za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką  foremki od rurek. Nadziane kremem rurki wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie możemy konsumować jako dodatek słodki do popołudniowej lub porannej kawy.


Krem:

Zimną śmietankę ubijamy w większej misce razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Gdy śmietana będzie już gęsta stopniowo dodajemy serek mascarpone cały czas miksując. Możemy połowę kremu zabarwić sokiem z aronii.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz