poniedziałek, 1 marca 2021

Bułki pszenne z sezamem.

 


Bułki pszenne na upieczone na drożdżach, posypane sezamem. 


Składniki:

mąka pszenna Typ 450 70 dag

jajka kurze 4 szt.

sól 1 łyżeczka

cukier 3 łyżeczki

drożdże świeże 20 gram

olej 8 łyżek

mleko 200 ml (ciepłe)

jajko kurze do posmarowania bułek

sezam do posypania


Wykonanie:

Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajka, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na osiem części. Z każdej części ciasta formujemy bułki. Z podanego przepisu powinno wyjść 8 bułek. Uformowane bułki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ułożone na blasze bułki przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, wkładamy blachę z bułkami i pieczemy 25-30 minut do ładnego zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz