czwartek, 15 kwietnia 2021

Biała kaszanka na kaczce.

 


Bardzo zdrowa, smaczna, biała kaszanka, zrobiona na kaszy gryczanej i jęczmiennej z dodatkiem ostrego sosu z papryczek chili, przypraw i mięsa z kaczki.


Surowiec:

porcja rosołowa z kaczki (kaczka bez nóg i fileta)

kasza pęczak 1 szklanka

kasza jęczmienna 2 szklanki

bulion 6 szklanek (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy, szklanka 250 ml)

2 czubate łyżki kostki rosołowej (swojego wyrobu)

ostry sos z papryczek 200 ml

jelita wieprzowe 28-32 1,5 m

 

Przyprawy:

liść laurowy mielony pół małej łyżeczki

ziele angielskie mielone pół małej łyżeczki

majeranek  2 łyżki 

sól 1 płaska łyżka

pieprz ziołowy 1 mała łyżeczka

pieprz czarny 1 mała łyżeczka

czosnek granulowany 1 mała łyżeczka


Wykonanie:

Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super.Wymyte mięsa gotujemy w 6 szklankach osolonej wody do miękkości mięs. Mięsa studzimy, oddzielamy od kości i rozdrabniamy nożem. Wywar (bulion) z gotowania mięs przecedzamy przez sitko, dodajemy kostkę rosołową (swojego wyrobu), ostry sos z papryczek, rozdrobnione mięsa oraz wszystkie przyprawy. Wywar z przyprawami i mięsem doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60%. Gdy kasze będą na 60% sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu. Studzimy, mieszamy kasze, i po ostudzeniu nadziewamy w jelita, wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I potem wkładamy do lodówki.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz