Parzony karczek zrobiony w marynacie słodko kwaśnej z przypraw, miodu i musztardy.
Składniki:
karczek wieprzowy 2,2 kg
rękaw piekarniczy 2 x 0,5 m
Marynata:
pieprz czarny 1 łyżeczka
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
majeranek 2 łyżki
czosnek granulowany 2 łyżeczki
musztarda 2 łyżeczki
miód pszczeli 2-3 łyżki
sól 1 łyżka
wegeta bez konserwantów 1 łyżka
oliwa 3-4 łyżki
Wykonanie:
W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty, dokładnie je mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę. Po godzinie nacieramy marynatą cały karczek. Natarty marynatą karczek umieszczamy w rękawie do pieczenia, ścisło zawiązujemy z obu stron. Karczek w rękawie obwiązujemy jak szynkę i umieszczamy w drugim rękawie. Także zawiązujemy z obu stron. Tak przygotowany karczek wkładamy na 24 godziny do lodówki. W ciągu tych 24 godzin masujemy go kilkakrotnie. Po 24 godzinach w większym garnku gotujemy 15 minut w 100 stopniach Celsjusza. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 85 stopni Celsjusza i parzymy do osiągnięcia wewnątrz mięsa temperatury 68 stopni Celsjusza. Temperaturę wewnątrz mięsa mierzymy termometrem z sondą. Czas łączny gotowania i parzenia wyniósł 3 godziny. Po parzeniu mięso studzimy, ostudzone wyjmujemy z rękawa, obmywamy wodą z marynaty i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Osuszony i ostudzony karczek zawijamy w aluminiową folię i wkładamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc. Parzony karczek idealnie smakuje w kanapkach z pieczywem. Możemy podawać również z ugotowanymi ziemniakami grubsze plastry polane ciemnym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz