czwartek, 15 kwietnia 2021

Smalec ze skwarkami i cebulą.

 


Smalec wieprzowy zrobiony ze świeżego, wieprzowego boczku i cebuli, idealny jako smarowidło do chleba.


Składniki:

surowy boczek 10 dag

cebula 1 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

majeranek pół łyżeczki


Wykonanie:

Pokrojony w małą kostkę boczek smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu zarumienienia się skwarek. Do zarumienionych skwarek dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy majeranek i przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Smażymy aż cebula ładnie się zeszkli. Zawartość z patelni wykładamy do słoiczka, studzimy i ostudzony wstawiamy do lodówki na godzinę. Po godzinie możemy smarować kromkę chleba i się zajadać.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz