Bardzo smaczny, delikatny przypominający deser tiramisu, kiwowy sernik na zimno.
Składniki:
biały ser 50 dag
śmietana 30% 500 ml
konfitura z kiwi (250 g)
galaretki agrestowe 2 szt.
wrząca woda 250 ml
cukier puder 10 dag
cukier waniliowy 16 g
biszkopty podłużne 40 dag
kakao do posypania
Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody i odstawiamy je do studzenia, do momentu gdy zaczną lekko gęstnieć. Ser miksujemy z cukrem wanilinowym. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do zmiksowanego sera z cukrem dodajemy powidła z kiwi, ubitą śmietanę oraz gęstniejące galaretki. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy patką do ich połączenia. Na dno wyłożonej formy (32 cm x 23 cm) układamy namoczone w owocowej herbacie biszkopty. Na wyłożone biszkopty wykładamy połowę masy serowej. Na wyłożoną masę serową ponownie układamy warstwę namoczonych biszkoptów. Wyłożoną warstwę biszkoptów zakrywamy pozostałą masą serową, równamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po kilkugodzinnym studzeniu deser kroimy na porcje i posypujemy kakaem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz