poniedziałek, 3 maja 2021

Schabowe, ziemniaki i surówka.

 


Pierwsza niedziela maja to musi zawsze być schabowy kotlet z ziemniakami i surówką. Jako surówka do dania jest surówka z młodej pekińskiej kapusty.


Składniki:

plastry schabu 2 szt.

ziemniaki 6 szt.

kurze jajko

bułka tarta

sól do smaku

pieprz do smaku


Surówka:

kapusta pekińska młoda 1 szt.

cebula 1 szt.

marchew 2 szt.

majonez 2 łyżki

sól

pieprz ziołowy


Wykonanie:

Obmytą i osuszoną kapustę kroimy na centymetrowe paski. Dodajemy startą na wiórki marchew i pokrojoną w kostkę cebule. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy majonez i mieszamy wszystkie składniki. Gotową surówkę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę żeby przegryzły się smaki. W między czasie plastry schabu doprawiamy pieprzem i solą, panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiany kolor i do miękkości mięsa. Gotujemy także ziemniaki. Usmażone kotlety schabowe podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz