Pierwsza niedziela maja to musi zawsze być schabowy kotlet z ziemniakami i surówką. Jako surówka do dania jest surówka z młodej pekińskiej kapusty.
Składniki:
plastry schabu 2 szt.
ziemniaki 6 szt.
kurze jajko
bułka tarta
sól do smaku
pieprz do smaku
Surówka:
kapusta pekińska młoda 1 szt.
cebula 1 szt.
marchew 2 szt.
majonez 2 łyżki
sól
pieprz ziołowy
Wykonanie:
Obmytą i osuszoną kapustę kroimy na centymetrowe paski. Dodajemy startą na wiórki marchew i pokrojoną w kostkę cebule. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy majonez i mieszamy wszystkie składniki. Gotową surówkę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę żeby przegryzły się smaki. W między czasie plastry schabu doprawiamy pieprzem i solą, panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiany kolor i do miękkości mięsa. Gotujemy także ziemniaki. Usmażone kotlety schabowe podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz