Tort kiwi przełożony powidłami z kiwi, kremem tiramisu i waniliowym.
Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):
Biszkopt:
jajka kurze 10 szt.
Cukier 20 dag
Mąka tortowa 30 dag
Krem:
krem o smaku wanilii 1 opakowanie
krem o smaku tiramisu 1 opakowanie
mleko 500 ml
masło 20 dag (po 10 dag na jeden krem)
Masa z powideł:
powidła z kiwi 70 dag Przepis na powidła z kiwi
galaretki agrestowe 2 szt.
woda wrząca 375 ml
herbata z sokiem z cytryny do nasączenia tortu 750 ml (po 250 ml na plaster biszkoptu)
Galaretki rozpuszczamy w 375 ml wrzącej wody, rozpuszczone galaretki studzimy i ostudzone dodajemy do powidła z kiwi. Całość dokładnie mieszamy.
Wykonanie biszkoptu:
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub łyżką. Wymieszaną masę wykładamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Ciasto równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.
Wykonanie kremów:
Każde opakowanie kremu wsypujemy do oddzielnych miseczek. Do każdego z kremów dodajemy tyle mleka ile jest w podane w przepisie na opakowaniu (250 ml na opakowanie), miksujemy. Po zmiksowaniu na gęstą masę dodajemy do każdego kremu po 10 dag miękkiego masła i dalej miksujemy do połączenia się składników. Zrobione kremy wstawiamy do lodówki.
Wykonanie tortu:
Układamy spodni plaster biszkoptu na płaskim talerzu, nasączamy go 250 ml herbaty z sokiem cytryny, wylewamy masę z powideł i wstawiamy do lodówki żeby masa z powidła stężała. Na stężałe powidła nakładamy warstwę kremu o smaku tiramisu. Na wysmarowany plaster kremem nakładamy kolejny plaster biszkoptu i nasączamy go również herbatą z sokiem cytryny oraz nakładamy krem o smaku waniliowym, krem równamy i nakładamy ostatni plaster biszkoptu z którym robimy tak samo jak przy poprzednich. Górę i boki tortu robimy z kremu o smaku waniliowym. Tort dekorujemy owocami według uznania. Zrobiony tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy konsumować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz